15.7.15

Dette vidste du ikke om Ringenes Herre

Du elsker sikkert filmene, og har måske læst bøgerne. Men der er flere sjove ting omkring Ringenes Herre trilogien, som du måske ikke kender til. Vidste du fx. at Gandalf er en dværg?
Du ved sikkert at Ringenes Herre skrevet af John Ronald Reuel Tolkien og at Ringenes Herre er efterfølgeren til børnebogen 'Hobbitten' som blev udgivet i 1937. Men bare det er en sjov lille historie...
Da Hobbitten blev en moderat succes, mente forlaget, Allen & Unwin, at Tolkien skulle skrive en efterfølger. Der skulle dog gå hele 12 år før de fik manuskriptet til Ringenes Herre. Og for at sige det mildt, var forlaget meget overrasket da de modtog det.
De forventede jo endnu en børnebog, men børnebogens efterfølger var et kæmpe værk på ca. 500.000 ord, som der var fyldt med en tung mytologi, et nyt sprog (som ikke altid var oversat), og en masse underlige tegn. Heldigvis så forlaget  værket som genialt, og Ringenes Herre blev udgivet som tre bøger i hhv. 29 Juli 1954, 11 November 1954 og 20 Oktober 1955.
Tolkien var dog ikke synderligt glad for at hans værk skulle udgives som en trilogi, da han så Ringene Herre som et helstøbt værk. Han var også meget imod titlen på bog 3, "Kongen vender tilbage", fordi titlen røbede at Aragon blev konge (Well, duh!)
Modtagelsen af Ringenes Herre
Selvom modtagelsen af Ringenes Herre var utroligt god, var der dog flere kritikere som ikke så Trilogien som fantastisk. Kritikeren Edmund Wilson beskrev bøgerne som "barnligt bras", men der var også andre som kom med mere farverige kritikpunkter.
Bl.a. var Frodos og Sams forhold meget kritiseret, da Sam hele to gange i historien kysser Frodo på panden. Ja uha, det er sgu en undertrykt homosexuel fantasi af Tolkien, eller... måske var det bare for meget for visse personer i den tid.
Piratkopiering gjorde Ringenes Herre til en kult bog.
I første omgang blev Ringenes Herre kun udgivet i England. Men pga. den krogede lovgivning indenfor copyright, og en fejl fra Tolkiens Forlag, blev Ringenes Herre ikke beskyttet af Copyright i USA.
Derfor havde forlaget, Ace Books, frie hænder til at udgive en piratkopi uden at skulle betale royalties til Tolkien. Tolkien tog dog hurtigt affære, og spredte nyheden om at Ace Books snød ham for royalties. Derefter tog Tolkiens voksende skare af fans affære, og til sidst blev presset på Ace Books så stort, at de var nødt til at udbetale kompensation til Tolkien.
Midt i tressene kom der dog en autoriseret version af Ringenes Herre på gaden i USA. I mellemtiden havde bøgerne vokset sig til en kultklassiker. Det var specielt hippiekulturen der havde taget bøgerne til sig, men det var en berømmelse som gamle hr. Tolkien ikke brød sig om.
Problemet var, at dette var tiden før hemmlige telefonnumre. Dette betød, at Tolkien ofte modtog opkald midt om natten fra hippier som ikke lige tænkte over tidsforskellen mellem USA og England. Disse personer var desuden ofte skæve eller høje på stoffer som fx. LSD eller euforiserende svampe, og de ønskede svar på de mest underlige spørgsmål. Ja, du kan vel selv forestille dig hvad en person der ser en dansende lygtepæl i regnbuens farver vil spørge om.
Derudover blev folk ved med at drage paralleller mellem Ringenes Herre og atombomben, og Tolkien måtte gentagne gange demontere denne teori, for Tolkien fandt på ideen om Sauron og Ringen længe før atombomben overhovedet blev opfundet. 
The Beatles og Ringenes Herre
I 1967-68 følte de populære Beatle drengene sig ambitiøse.  De startede Apple Corps, som senere kæmpede flere retsager mod computerproducenten 'Apple'. Under Apple Corps var der også en division der hed Apple Films, som sjovt nok lavede film!
Men et af de filmprojekter som (desværre) aldrig blev til noget var Ringenes Herre.
John Lennon, som der var drivkraften bag projektet, ønskede eftersigende at spille Gollum, George Harrison ønskede at spille Gandalf, Ringo Starr skulle være Sam og Paul McCartney skulle selvfølgelig spille Frodo.
Desværre gik gamle Tolkien ikke med på ideen, og projektet gik i vasken. Han følte sikkert, at der var nok hype omkring hans person, for det eneste Tolkien virkeligt ønskede var fred og ro.
Men en film kom der!
For i 1978 kom der en slags hybrid tegnefilm der blandede almindelig animation med en slags film overlay. Filmen blev ikke nogen succes, nok mest pga. titlen som var "Ringenes Herre".
Problemet var, at filmen burde havde heddet "Ringenes Herre del 1", og folk der gik i biografen forventede at se hele historien. Det fik de ikke, og del 2 blev aldrig lavet. Men hvis du er nysgerrig, kan du se de første fire minutter af filmen her.

Men hvad var det jeg skrev om ham Gandalf?
Jeg påstod at Gandalf er en dværg, så hvor kom den fra? Du ved sikkert at gamle Tolkiken var meget optaget af nordisk mythologi og de islandske sagaer. Bl.a. havde Eddaen, som man kan kalde den nordiske mythologis bibel, en stor indflydelse på den verden Tolkien skabte. Kigger man nærmere på digtet Völuspá (Vølvens Spådom) ser man en række genkendelige navne hvoraf flere af dem optræder i Hobbitten og Ringenes Herre.
Uddrag en den engelske oversættelse af "Völuspá"
"Motsognir rose, mightiest ruler of the kin of dwarfs, but Durin next; molded many manlike bodies the dwarfs under earth, as Durin bade them.Nyi and Nithi, Northri and Suthri, Austri and Vestri, Althjof, Dvalin, Nar and Nain, Niping, Dain, Bifur, Bofur, Bombur, Nori, An and Onar, Ai, Mjothvitnir.Veig and Gandalf, Vindalf, Thrain, Thekk and Thorin, Thror, Vit, and Lit, Nar and Regin, Nyrath and Rathsvith; now is reckoned the roster of dwarfs.
Fili, Kili, Fundin, Nali, Keptifili, Hanar, Sviur, Frar, Hornbori, Fraeg and Loni, Aurvang, Jari, Eikinskjaldi.
The dwarfs I tell now in Dvalin's host, down to Lofar--- for listening wights--- they who hied them from halls of stone over sedgy shores to sandy plains."
Læs hele den engelske oversættelse her
Læs hele den danske oversættelse her (Bemærk dog at i den danske oversættelse bliver Gandalf kaldt Gandalv (V udtales som F - som man gør i tysk)
Bonus info
På verdensplan er der solgt nu mere end 150 millioner eksemplarer af Ringenes Herre; hvilket gør den til den anden mest solgte roman i verdenen. Hobbitten er solgt i over 100 millioner eksemplarer, hvilket gør den til den femte mest solgte bog i vendenen. Lægger man tallene sammen, så slår de Charles Dickens, 'A Tale of two Cities', som der med 200 millioner bøger, er den mest solgte bog i verdenen. (kilde)
Hvad kan jeg sige - Fantasy lever!

Ønsker du at vide mere om Tolkien og Ringenes Herre, kan jeg klart anbefale at du laver en søgning på Youtube. Her er der mange gode dokumentare om Tolkien og hans bøger. Og har du flere informationer om Tolkien, Hobbitten, Ringenes Herre, eller har du bare noget på hjertet; så smid endeligt en hilsen i kommentarfeltet nedenfor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar